Hoogste nieuwkomer Cobouw50: omzetgroei BMV van 50 naar 165 miljoen

11 november 2020

Foto: Guido Benschop

BMV (Bouwen Met Visie) behaalde vorig jaar een bizarre omzetstijging: van 50 miljoen naar 165 miljoen. Daarmee is het bedrijf de hoogste nieuwe binnenkomer in de Cobouw50. Dat heeft alles te maken met de groei van ASML, dat 200 meter verderop ‘woont’ en tout le monde van chipmachines voorziet. “We zijn nuchter en bescheiden. We hoeven niet ieder jaar 165 miljoen om te zetten.”

ASML breidt momenteel de productiecapaciteit uit en BMV is van de partij, inclusief een heel bataljon aan inleners en onderaannemers. Maar afhankelijk zijn ze niet van het higtechbedrijf. Opschalen en afschalen is de natuurlijke cyclus. “Van oudsher hebben we goed contact met ASML”, aldus directeur Anton Slaats van het Veldhovense BMV. “Als zij het druk hebben, geldt dat ook voor ons.”

Dat ASML het ‘druk’ heeft is een understatement. ASML levert hypermoderne EUV-machines, de apparatuur waarmee extreem kleine en krachtige halfgeleiders gemaakt kunnen worden voor onder meer mobiele telefoons. En dat is big business. De media meldden onlangs dat de succesvolle Brabantse chipmachinefabrikant dit jaar een recordomzet draait.

Streven naar continuïteit

Veldhoven staat op de wereldkaart. En dat is gunstig voor BMV. Door de jaren heen ziet het bouwbedrijf een gestaag stijgende lijn qua omzet, met dank aan 60 vaste medewerkers en een dikke flexibele schil. Slaats: “Als we een omzetpiek hebben, heeft dat bijna altijd met ASML te maken. Zoals nu. We hebben de mazzel dat zij zo vaak nieuwe bedrijfshuisvesting nodig hebben. Maar uiteindelijk zijn we niet omzetgedreven. We streven in de eerste plaats naar continuïteit. Daarom willen we een redelijke spreiding houden qua opdrachtgevers.”

ASML en al die andere opdrachtgevers tevreden houden, kan alleen met een organisatie die het bouwproces beheerst en een personeelsbestand dat aan alle voorwaarden voldoet. Wat personeel betreft: bovenop de 60 vaste medewerkers (35 op kantoor, 25 op locatie) is er altijd ruimte voor stagiairs. En verder is de flexibele schil op orde. BMV heeft zo´n 30 inleners. Daar zitten projectleiders, werkvoorbereiders en uitvoerders bij die al jaren voor het bedrijf werken en waarmee Slaats en zijn opvolger Robbert van Helvoirt kunnen lezen en schrijven. Slaats: “Met onze flexibele schil kunnen we meebewegen met de marktvraag.”

Regels

Op de Heiberg 10 in Veldhoven vindt de ontmoeting plaats met de directeuren van BMV, een allround bouwonderneming die actief is op het gebied van bouw, ontwikkeling en onderhoud. “Je hebt geluk dat je erin mag. Eigenlijk laten we nu niemand binnen”, aldus Slaats. De reden is duidelijk en heeft geen verdere toelichting nodig. Aan de slag dan maar.

Er ontvouwt zich een levendig gesprek over ontwerpen in 3D, bouwen in BIM, de opkomst van prefab, rampzalig lange voortrajecten en de maatschappelijke noodzaak om bouwbestemmingen flexibel te maken. Slaats over dat laatste punt: “De regels zijn te star. We moeten bestemmingen kunnen veranderen zonder dat we steeds weer terechtkomen in procedures waar half Nederland bezwaar tegen kan maken. In de tijd dat de bestemmingswijziging wordt geregeld, zijn de behoeftes misschien alweer veranderd. Onbegrijpelijk.”

“Met onze flexibele schil kunnen we meebewegen met de marktvraag”

Cleanroom

Maar eerst even inzoomen op ASML, dat is tenslotte niet zomaar een klant. Wat moet daar gebeuren? Van Helvoirt: “We doen onder meer het dagelijks onderhoud inclusief verbouwingen. Momenteel zijn ze aan het uitbreiden. Onze projectdirecteur Frits Adriaans is verantwoordelijk voor de bouw van een logistiek centrum, met daarbovenop kantoren voor zo’n 2.000 werknemers. Verder bouwen we een tweede auditorium tussen de bestaande panden in en een cleanroomvoor een nieuwe productiemachine. Het mooie van die nieuwe machines is dat ze steeds groter worden en niet in de bestaande accommodatie passen. Daar komen wij in beeld.”

ASML legt de lat hoog, benadrukt Van Helvoirt. “En dat is alleen maar goed. De kennis die we daar opdoen, gebruiken we voor heel BMV. Neem het auditorium, dat grotendeels wordt uitgewerkt in BIM. Denk ook aan gedragscodes, hijs- en transportplannen, bouwplaatsinrichtingen en veiligheid. Dat hoge niveau nemen we mee naar andere projecten. We willen dat onze mensen vooruit denken. Veiligheid komt aan bod in onze workshops en toolboxmeetings. Dat zie je terug in ons ziekteverzuim: 2,8 procent. Dat kan trouwens nog lager. Om het verzuim verder naar beneden te krijgen, stimuleren we onze mensen om met de PAGO en duurzame inzetbaarheidsanalyse (DIA) aan de slag te gaan.” Slaats vult aan: “We blijven informeren of onze mensen er gebruik van maken. ’Bende d’r al gewist?’ Praten over veiligheid werkt het beste.”

Zes bouwprojecten

Bouwen doet BMV zo’n beetje van Maastricht tot Breda. Naast de projecten voor ASML heeft het bedrijf een aantal andere projecten in uitvoering, toevallig allemaal dichtbij huis. Voor Jumpsquare Group wordt een nieuwe trampolinehal gebouwd in Eindhoven. Voor de gemeentes Bladel en Den Bosch worden multifunctionele accommodaties gebouwd(in respectievelijk Hapert en Rosmalen. Voor Land ’s-Heeren wordt de karakteristieke Don Bosco-kerk in de Eindhovense Kruidenbuurt omgetoverd tot een woonbestemming met 17 appartementen en voor Lunetzorg worden 36 zorgappartementen opgetrokken in Eindhoven. Tot slot wordt voor Woonstichting Sint Trudo een appartementengebouw met 28 woningen gebouwd op Landgoed Eikenburg, ook in Eindhoven, waarbij ‘collectief wonen’ en ‘zorgen voor elkaar’ de uitgangspunten zijn.

En dan hebben we natuurlijk de nieuwe Veldhovense wijk Huysackers, waar de mannen misschien wel extra trots op zijn vanwege de hoge mate van duurzaamheid. De eerste bouwfase is inmiddels gestart. In opdracht van projectontwikkelaar Floreffe bouwt BMV 22 sociale huurwoningen en 17 vrije sector-huurwoningen. De woningen worden gerealiseerd volgens het principe van nul-op-de-meter, waarbij ook de gasaansluiting achterwege blijft. Door het slim toepassen van energiebesparende en energie-opwekkende voorzieningen, warmtepompen en zonnepanelen wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd.

Nul-op-de-meter

In totaal komen er 400 woningen in Huysackers. Allemaal gasloos. En allemaal nul-op-de-meter. Slaats: “Dat was de voorwaarde om deze ontwikkeling te mogen doen. We passen er drie soorten warmtepompen toe, een bodem/water-warmtepomp, lucht/water-warmtepomp en lucht/lucht-warmtepomp. De keuze voor de warmtepomp wordt bepaald door het woningtype. Soms kan het niet anders en moet er een duurdere bodem/water-warmtepomp worden geplaatst. Maar goed, we liggen op schema. Na de eerste 39 woningen leveren we er in de eerste helft van volgend jaar weer 103 op.”

Ondertussen zit er ook in Veldhoven ruis op de lijn. Het gesprek met Slaats en Van Helvoirt vindt plaats op de dag dat Mark Rutte en Hugo de Jonge zullen aankondigen dat de horeca weer dicht moet. “Ik hoop natuurlijk dat de horeca open blijft”, zegt Slaats ’s middags nog. Het mag niet baten. We hebben met het coronavirus een onzichtbaar monster op de bagagedrager. Daar helpt geen swiffer aan. Van Helvoirt: “We hopen maar dat de wereldeconomie corona volgend jaar weer achter zich laat.”

Vies vrachtwagentje

Dan de stikstofproblematiek en PFAS. Slaats: “De overheid lanceert regels en daar kunnen we het mee doen. Gelukkig hebben we van PFAS minder last dan de wegenbouwers met hun grondtransporten. Stikstof? Dat is ook voor ons kostenverhogend door de extra berekeningen die we moeten aanleveren over bijvoorbeeld vrachtbewegingen en kraanbewegingen. Het bijzondere is wel dat als je met een vies vrachtwagentje uit Polen deze kant op komt, dat dat dan niet meetelt totdat je de snelweg verlaat richting bouwlocatie. De hoofdverkeersaders worden niet meegerekend.”

Vooralsnog frustreert alle hectiek en ruis op de lijn de ontwikkeling van BMV niet in grote mate. Het gaat wonderbaarlijk goed. Slaats kijkt terug en vooruit: “Vijf jaar geleden was de markt slecht. Als woningbouwers waren we onze eigen schaarste aan het creëren. Er was wel vraag, maar jonge mensen bleven langer thuis wonen en er werd niet gebouwd. De inhaalslag moest een keer komen, dat wisten we zeker. Nu gaat de woningbouw goed. Opdrachten van overheden en semi-overheden komen los en de utiliteit gaat ook prima. Maar corona treft mensen zwaar. De eerste ontslaggolven hebben al plaatsgevonden. Ik vraag me af wat er gebeurt als mensen straks minder inkomen hebben. Er moet haast wel een deuk in de vraag naar woningen ontstaan, dat kan niet anders… Wij gaan er vanuit dat het een kort dipje wordt.”

BMV

Anton Slaats ging in 1982 aan de slag bij bouwbedrijf JPA Nelissen en werkte daarna bij bouwbedrijf Van Heeswijk voordat hij in 2007 bij BMV kwam. Robbert van Helvoirt begon na zijn studie Bouwtechnische Bedrijfskunde in 2009 bij BMV en groeide door naar zijn (toekomstige) functie als directeur. Slaats zal de komende tijd meer afstand nemen en Van Helvoirt gaat meer taken overnemen. Vooralsnog runnen ze het bedrijf samen. Met 60 vaste medewerkers en 30 inleners draaien ze een welhaast onwaarschijnlijke omzet van 165 miljoen euro. BMV is in staat kleine tot zeer grote bouwopgaves te realiseren. De verklaring zit ‘m in de combinatie van procesbeheersing en -optimalisatie, prefabricage en intensieve samenwerking met ketenpartners.